O Ozlju

Ozalj – grad Zrinski i Frankopana, Slave Raškaj, grad iz cije je hidroelektrane potekla druga u Hrvatskoj, a treca u svijetu javna elektricna rasvjeta, grad bez semafora, grad gdje rijeka Kupa ostavlja bez daha...
Ozalj je smješten u sjevero-zapadnom dijelu Karlovacke županije, petnaestak kilometara je udaljen od slovenske granice. U gradu živi nešto manje od 7.000 stanovnika, a status grada je dobio zbog svoje povijesne važnosti.
Naime, Ozalj je grad Zrinski i Frankopana. Grad se prvi puta spominje 1244. godine, a od kraja 14. stoljeca je u vlasništvu Frankopana iz cijih je ruku rodbinskim vezama prešao u obitelj Zrinski u cijem je vlasništvu bio sve do 1671. godine.
Mali biser Ozlja je naselje Trg, smješteno na meandru Kupe. Mudar planski odabir zbog stalnih prijetnji raznih osvajaca. Naselje na prirodnom poluotoku bilo je osigurano dodatnim umjetnim kanalom i cinilo neosvojiv otok. Tu se krije i malo carstvo jalbe, pletenog ukrasa za kosu koje su nosile udane žene, danas zašticenog kao kulturno dobro, a šetajuci Trgom, pažnju privlace tradicijske kuce pokrivene slamom.

Kontakt

Jadranka Putak Ivic
Trg 64
47280 Ozalj
kreativnosunce@gmail.com
Telefon/Mobitel:
0912346163 / 0997329101

O Ozlju

Pročitaj detaljnije


Izjava o Privatnosti
Politika kolacica
Linkovi